Om kostens betydelse för din träning

Träning är bra för kroppen på flera olika sätt. Det stärker muskler, leder, ligament och inte minst det bärande skelettet. Dessutom har träning visat sig ha positiva effekter på vårt humör och den psykiska hälsan.

Men det som är lätt att glömma bort är att träningen i sig bara utgör en tredjedel av ett framgångsrikt träningsupplägg. De två andra delarna, kost och återhämtning, är lika viktiga. Inte minst kosten, där det gäller att hitta ett balanserat upplägg som ger tillräckligt med näring – och rätt sorts näringsämnen i lagom proportioner. Bara då kan du prestera på toppen av din förmåga.

Regelbundenhet en nyckelfaktor

Att äta regelbundet är viktigt för alla människor. Men i synnerhet för dig som tränar mycket, och kanske siktar på att tävla, oavsett om på hobbynivå eller något högre än så. Genom regelbundet fördelade måltider ger du kroppen möjlighet att ta upp maximalt med näring från varje mål. Blodsockret hålls stabilt och du har jämn energi till dagens aktiviteter. Direkt innan träning bör du inte äta något alltför mäktigt eller stort. Planera istället så att du äter ungefär två timmar innan passet, samt ett litet mellanmål strax innan och något annat strax efter, för att fylla på så att kroppen byggs upp av träningen.

Hitta balansen

Idag finns det ett stort utbud av dieter och många olika åsikter om hur man bör äta och inte. En bra grundregel är att inte välja extremvarianterna, utan istället satsa på hälsosam balans. Tallriksmodellen anses visserligen ibland vara omodern, men den används fortfarande flitigt av duktiga dietister, med kolhydrater, proteiner, som kött, fisk eller baljväxter, och grönsaker/frukt i lika delar. Ett bra kolhydratalternativ är fiberrikt knäckebröd, som ibland också är berikat med fröer, för högre innehåll av protein och nyttigt fett. Proteinberikade produkter är inget ovanligt idag och även bland produkter som bröd finns en del att välja mellan.