Lederna i cykelparken

Som nybörjare är det mycket lätt att börja på en enkel cykelled i Järvsö bergscykelpark och sedan allt för fort avancera till svårare leder. Men det är en stor fördel att träna upp sig gällande balans och fart innan man går till nästa steg. De som driver företaget har till och med lagt upp ett förslag på hur man ska ”erövra” de svårare lederna på bästa sätt.

Monica, som är den lättaste leden, går från toppen av berget och är alltså en relativt lång led. Den är byggd för att vara så enkel att alla nybörjare klarar av den. Skulle alltså kunna liknas med en grön pist i skidbacken. Ett bra sätt är att börja åka Monica ett varv för att mjuka och upp och därefter åka ett varv till för att känna säkerheten komma. För man ska även komma ihåg att det blir inte svårare än vad man själv gör det till. Detta oavsett vilken led som väljs.

När det är dags för det tredje varvet kan man gå till den lite svårare leden Barbro. Här finns det både hopp, svårare svängar samtidigt som den varierar i sin bredd under banans lopp. Här går det fortare men genom att hålla ner farten behöver inte hoppen bli svåra utan man kan lika gärna bara rulla över dem som en liten ”kulle”.

Nästa steg är banan Malin. Den ser ungefär ut som Monica men tack vare dess större lutning blir farten och därmed svårigheten något större. Leden är röd vilket kan liknas med en röd skidpist.
Det man bör göra efter att ha cyklat denna led är att gå tillbaka till de något lättare banorna. Med den kunskap som man fått på de svårare banorna blir det lättare att cykla de lättare och man kan då även träna upp sina kunskaper i mer kontrollerade former. Det är nu som känslan kommer att man behärskar banan på ett betydligt tydligare sätt.

För de som känner sig riktigt säkra och trygga i sitt cyklande kan sedan leden En tuff brud rekommenderas. Det är fortfarande en röd led men betydligt svårare än de förra.

De svarta lederna rekommenderas bara till de som är mycket vana med downhill och alltså inget för nybörjare.