En titt på elcyklar

Alla har vi nog hört talas om elcyklar vid detta lag, men det är långt från alla som vet exakt hur en elcykel fungerar och fördelarna med dem. Nu är det dags att ta en titt på detta och förklara vad en elcykel är och inte är.

En elcykel är i den enklaste beskrivningen en vanlig cykel som har utrustats med ett elsystem, motor och ett batteri.Elsystemet går att slå av och på, vilket betyder att man kan använda en elcykel som en helt vanlig cykel om man så önskar.

Nu ska man dock inte tro att bara för att man slår på elcykeln så förvandlas den på något sätt till ett mopedliknande fordon. Detta är absolut inte fallet. Faktum är att motorn aktiveras endast när man faktiskt trampar med pedalerna. När man dock gör detta så hjälper motorn till att hålla uppe hastigheten, men den kommer inte hjälpa till över 25 km/h.

Detta gäller för den vanligaste typen av elcyklar. Förra året kom det dock uppdateringar för dessa regler där man även infört regler kring elcyklar som har en assisterande topphastighet på 45 km/h. I praktiken är dessa elcyklar mer som klass II mopeder och kräver både typbesiktning och hjälmtvång.

Elcyklar finns idag i många varianter och är inte bara begränsade till modifierade komfortcyklar. Man kan även hitta mer sportiga varianter som kan vara till stor hjälp när man är ute på längre cykelturer och känner att benen börjar tröttna och att en liten extra skjuts inte vore helt fel.

Eftersom motorn i elcyklar drivs av ett batteri behöver man ju ladda det emellanåt. Batteriet är så klart löstagbart och laddas i ett vanligt vägguttag. Batteriet laddas i regel väldigt snabbt till att börja med; man brukar estimera att det tar omkring lika lång tid att ladda det från 0 % till 80 % på samma tid som det laddas från 80 % till 100 %. Laddningstiden beror delvis på tillverkaren och kan variera från allt från 4 till 8 timmar för att laddas från tomt till fullt.

Och man behöver inte oroa sig för att det sitter i längre, det finns ingen risk för skador på batteriet om det sitter i trots att det är fulladdat. Ett batteri beräknas hållas omkring 3 år eller 800 laddningar beroende på vilket som händer först. Hur långt man tar sig på ett helt batteri beror på några faktorer som hastighet; kroppsvikt; däcktryck; temperatur; terräng och hur mycket man trampar själv. Mellan 3 och 7 mil är det normala.

Comments are closed.