Cykelträning under vintern

Cykelträning är en av de mest populära träningsformerna i Sverige. Men då stora delar av landet täcks av snö flera månader varje år kan det kännas som man även måste ha en annan träningsform vid sidan av. Men att fortsätta cykelträna även under vintern är absolut något man kan göra om man så önskar.

Vinter kan betyda olika saker under olika månader och beroende på var i landet man befinner sig. Vintertider utan snö är något vi alla stundvis har upplevt. Och med snöfria vägar är temperaturen egentligen det enda man behöver tänka på.  Lager-på-lager är alltid den bästa metoden och om det blir varmare under cykelpasset kan man alltid ta av sig ett lager. Utöver de vanliga kläderna kommer man också vilja ha ett par ordentliga cykelhandskar och gärna ett par skoöverdrag för att hålla fötterna varma.

Men även när det är snö på marken behöver man inte ställa bort cykel till våren kommer tillbaka. Genom att förbereda cykel med ett par dubbdäck och skärmar med stänklapp kan man lätt fortsätta köra genom snö och slask. Det är också bra att smörja kedjan och andra rörliga delar på cykeln.

Medan många kan finna vinterträningen vara riktigt rolig och uppfriskande kommer utomhusträningen inte vara för alla. Det gäller att tänka efter ordentligt, och har man inte fastnat för denna form av vinterträning ska man inte forcerade den på sig själv. Istället kan man då vänta sig till spinning på ett gym eller kanske skaffa liknande utrustning till hemmet.

Det är inte alltid jämförbart då man tekniskt sett inte rör sig framåt. Då kan det vara smart att se till att man har någon underhållning redo. Har man möjlighet kan man exempelvis ställa cykeln framför tv:n. Tränar man hemma är det viktigt att göra detta i ett välventilerat rum. Annars finns alltid risken att svettlukten hänger kvar långt efter passet är över. Att vädra direkt efteråt kan vara ett bra sätt att skynda på ventilationen också.

Comments are closed.